You are currently viewing DOŻYNKI GMINNE

DOŻYNKI GMINNE

Dożynki rozpoczęła dziękczynna msza św. w kościele Parafii PW. Św. Józefa w Morągu, po której nastąpił przemarsz dożynkowego korowodu z wieńcami, prowadzonego przez Orkiestrę Dętą Ochotniczej Straży Pożarnej w Zielonce Pasłęckiej – na plac dożynkowy w parku miejskim.
Honory Starostów Dożynkowych pełnili: Państwo Marlena oraz Grzegorz Guzowscy z Kalnika – rolnicy z wieloletnim doświadczeniem.
O godzinie 12:00 rozpoczęło się oficjalne rozpoczęcie Dożynek – powitanie gości, przemówienie Burmistrza Morąga Tomasza Orłowskiego oraz zaproszonych gości: ministra Zbigniewa Ziejewskiego, poseł Katarzyny Królak, starosty ostródzkiego Andrzeja Wiczkowskiego, Burmistrza Ostródy Rafała Dąbrowskiego, przewodniczącej Rady Powiatowej Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej Urszuli Suchockiej, przewodniczącego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Antoniego Wyszomirskiego.
Po oficjalnym otwarciu Dożynek Starości przekazali chleb z tegorocznych zbiorów gospodarzowi uroczystości Burmistrzowi Tomaszowi Orłowskiemu. Następnie odbyła się ceremonia dzielenia chlebem.
Dla dzieci przygotowano zabawy i animacje; konkursy, tańce integracyjne, wielkie bańki mydlane, zabawy z chustą Klanza, turniej gier i zabaw sportowych m.in.: wykopywanie ziemniaków, slalom z jajkiem, rzut burakiem do celu, wyścigi w workach.
Dzieci mogły liczyć na moc wrażeń na bezpłatnych dmuchańcach. Wśród zaplanowanych atrakcji była również darmowa wata cukrowa oraz popcorn.
Nie zabrakło stoisk z zabawkami, balonami, lodami, artykułami dziecięcymi, rękodziełem miodami, swojskim jadłem, pięknymi świecami, kosmetykami firmy „Oriflame”. Było stoisko TPD, przejażdżki konne i kucykami i wiele innych atrakcji na placu dożynkowym.
Muzykę, która porwała do tańca publiczność zapewnił DJ RICHU, zespół BRASS i gwiazda Dożynek zespół CLASSIC.
Pięknie zaśpiewała również morążanka Sonia Marchalewska, laureatka wielu nagród w konkursach wokalnych organizowanych przez MDK, doskonale zapowiadająca się młoda gwiazda estrady.
O wrażenia kulinarne Dożynek zadbały Koła Gospodyń Wiejskich Gminy Morąg, które na swoich stoiskach raczyły wszystkich pysznymi potrawami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi.
Główną rolę pełniły sołectwa i koła gospodyń wiejskich, które przygotowały tradycyjne wieńce, piękne stoiska i potrawy kulinarne w stylu wiejska micha, skarby sołeckiej spiżarni oraz pyszne nalewki.
Podczas Święta Plonów Burmistrz Morąga złożył sołtysom życzenia i podziękował za dotychczasową współpracę z samorządem Gminy i zaangażowanie w codzienną działalność na rzecz lokalnej społeczności, za godne wykonywanie społecznego mandatu zaufania, za podejmowanie szeregu ważnych działań i za troskę o dobro mieszkańców.
W gminie Morąg funkcję sołtysa sprawuje: 16 kobiet i 13 mężczyzn. Sołtysi otrzymali piękne podziękowania oraz nagrody finansowe (500 zł) ufundowane przez Burmistrza Morąga.
Rozstrzygnięty został również konkurs na najlepsze gospodarstwo rolne Gminy Morąg. Wyróżnienie rolnicy otrzymali piękne podziękowania i nagrody (1000 zł) ufundowane przez Burmistrza Morąga. Nagrody finansowe (200 zł) ufundował Krzysztof Kowalewski – właściciel Z.H.U. „AGROMECH” w Morągu.
Wśród grona wyróżnionych rolników byli:
Państwo Marlena i Grzegorz Guzowscy z Kalnika
Pan Mariusz Kurek – z miejscowości Chojnik
Pan Krzysztof Piętka – z miejscowości Bramka
Państwo Marianna i Edward Ziarek z Dobrocinka
Państwo Agnieszka i Paweł Dąbrowscy z Łączna
Państwo Sylwia i Lech Dutkowscy z Królewa
Państwo Ewelina i Albert Szulc z Jurek
Dożynki to również konkursy. Podczas Święta Plonów rozstrzygnięty został konkurs „Na Najpiękniejszy Tradycyjny Wieniec Dożynkowy”. Wieńce dożynkowe stanowią jeden z najważniejszych symboli tego święta.
Wieńce dożynkowe zachwycały kreatywnością ich twórców. Podczas tegorocznych Dożynek 18 sołectw reprezentujących gminę Morąg przygotowało i zaprezentowało piękne wieńce dożynkowe.
Organizatorzy Dożynek wynagrodzili trud pracy przy wieńcach podziękowaniami i nagrodami finansowymi, które ufundował Burmistrz Morąga Tomasz Orłowski. Najpiękniejszy tradycyjny wieniec będzie reprezentował naszą Gminę na Dożynkach Powiatowych.
Komisja przy ocenie kierowała się następującymi kryteriami:
zgodność z tradycją w zakresie kompozycji, formy, materiału i techniki wykonania (w skali od 1 do 10 punktów)
sposób wykonania wieńca (w skali od 1 do 10 punktów)
poziom i styl wykonania (w skali od 1 do 10 punktów)
walory estetyczne, ogólny wyraz artystyczny (w skali od 1 do 10 punktów)
Maksymalnie można było uzyskać 40 punktów.
Protokół Konkursu na Najpiękniejszy Tradycyjny Wieniec Dożynkowy
Komisja konkursowa w składzie:
Elżbieta Dziubińska – dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Morągu
Monika Lipka – pracownik Wydziału Oświaty i Kultury w Urzędzie Miejskim w Morągu
Dorota Krupka – prowadząca kółko artystyczne dla mieszkańców Gminy Morąg przy Firmie „Adach”
Po obejrzeniu i ocenie wieńców dożynkowych zgłoszonych do konkursu postanowiła przyznać następujące miejsca oraz wyróżnienia:
III miejsce (1000 zł): wieniec z nr 4, sołectwo Kalnik (ilość zdobytych punktów 112)
II miejsce (1500 zł): wieniec z nr 2, sołectwo Jurki (ilość zdobytych punktów 114)
I miejsce (2000 zł): wieniec z nr 3, sołectwo Chojnik (ilość zdobytych punktów 119)
Super Wyróżnienie (500 zł): wieniec z nr 1, sołectwo Bramka (ilość zdobytych punktów 111)
Wyróżnienia (500 zł):
wieniec z nr 7, sołectwo Niebrzydowo Wielkie (ilość zdobytych punktów 105)
wieniec z nr 13, sołectwo Bogaczewo (ilość zdobytych punktów 98)
wieniec z nr 18, sołectwo Królewo (ilość zdobytych punktów 98)
wieniec z nr 12, sołectwo Łączno (ilość zdobytych punktów 92)
wieniec z nr 16, sołectwo Słonecznik (ilość zdobytych punktów 90)
wieniec z nr 14, sołectwo Strużyna (ilość zdobytych punktów 89)
wieniec z nr 11, sołectwo Tątławki (ilość zdobytych punktów 84)
wieniec z nr 9, sołectwo Raj (ilość zdobytych punktów 82)
wieniec z nr 10, sołectwo Markowo (ilość zdobytych punktów 82)
wieniec z nr 17, sołectwo Bożęcin (ilość zdobytych punktów 79)
wieniec z nr 15, sołectwo Żabi Róg (ilość zdobytych punktów 78)
wieniec z nr 6, sołectwo Wilnowo (ilość zdobytych punktów 74)
wieniec z nr 8, sołectwo Maliniak (ilość zdobytych punktów 63)
wieniec z nr 5, sołectwo Rolnowo (ilość zdobytych punktów 51)
W konkursie „Na Najładniejsze stoisko dożynkowe Gminy Morąg” 14 sołectw zgłoszonych do konkursu zaprezentowało tradycję związaną z regionem, stawiając jednocześnie na świeżość produktów oraz dostępność warzyw z lokalnych ogródków, a także zboże od miejscowych rolników. Sołectwa udowadniają, że sposób przygotowania tradycyjnych produktów można połączyć z nowoczesnością.
Na stoiskach było rękodzieło, smakowitości, ale i ozdoby ludowe, czy antyki. Jedne Stoiska wystrojem nawiązywały do starej chłopskiej zagrody, inne pokazywały losy skonfliktowanych ze sobą rodzin Karguli i Pawlaków, szałas sołtysa, a jeszcze inne prezentowały dobra lokalnych jezior, klimat wsi, zabawy, wesela wiejskiego pełne pysznych potraw na ciepło i na zimno o wystroju z lokalnych darów przyrody.
Można było zasmakować rozmaitych potraw – zapachami kusiły aromatyczne zioła i kwiaty. Wystroje stoiska nawiązywały do historii miejscowości.
Komisja przy ocenie kierowała się następującymi kryteriami:
nawiązanie do tradycji dożynkowej związanej z regionem własnej wsi (w skali od 1 do 10 punktów)
ogólne wrażenie stoiska (w skali od 1 do 10 punktów)
różnorodność prezentowanych produktów na stoisku (w skali od 1 do 10 punktów)
oryginalność i sposób prezentacji stoiska (w skali od 1 do 10 punktów)
Maksymalnie można było uzyskać 40 punktów.
Organizatorzy Dożynek wynagrodzili sołectwa za zorganizowanie niepowtarzalnych stoisk podziękowaniami i nagrodami finansowymi, które ufundował Burmistrz Morąga Tomasz Orłowski.
Najpiękniejsze stoisko będzie reprezentowało naszą Gminę na Dożynkach Powiatowych.
Protokół Konkursu na Najładniejsze Stoisko Dożynkowe
Komisja konkursowa w składzie:
Edyta Klonowska – pracownik Wydziału Organizacyjnego i Spraw Obywatelskich w Urzędzie Miejskim w Morągu
Alicja Kaczyńska – kierownik Biura Lokalnej Organizacji Turystycznej „Kraina Nieodkrytych Tajemnic” w Morągu
Urszula Krupka – Jasińska – założycielka kółka artystycznego przy Firmie „Adach”
Po obejrzeniu i ocenie stoisk wiejskich zgłoszonych do konkursu postanowiła przyznać następujące miejsca oraz wyróżnienia:
III miejsce (1000 zł): stoisko z nr 11, Sołectwo Słonecznik (ilość zdobytych punktów 106)
II miejsce (1500 zł): stoisko z nr 9, sołectwo Kalnik (ilość zdobytych punktów 115)
I miejsce (2000 zł): stoisko z nr 14, sołectwo Chojnik (ilość zdobytych punktów 119)
Wyróżnienia (600 zł):
Stoisko z nr 13, sołectwo Żabi Róg (ilość zdobytych punktów 104)
Stoisko z nr 1, sołectwo Jurki (ilość zdobytych punktów 98)
Stoisko z nr 8, sołectwo Tątławki (ilość zdobytych punktów 92)
Stoisko z nr 12, sołectwo Bramka (ilość zdobytych punktów 91)
Stoisko z nr 3, sołectwo Maliniak (ilość zdobytych punktów 90)
Stoisko z nr 7, sołectwo Łączno (ilość zdobytych punktów 88)
Stoisko z nr 5, sołectwo Bogaczewo (ilość zdobytych punktów 87)
Stoisko z nr 4, sołectwo Królewo (ilość zdobytych punktów 84)
Stoisko z nr 6, sołectwo Bożęcin (ilość zdobytych punktów 82)
Stoisko z nr 2, sołectwo Strużyna (ilość zdobytych punktów 79)
Stoisko z nr 10, sołectwo Rolnowo (ilość zdobytych punktów 70)
Po południu rozstrzygnięte zostały konkursy kulinarne ogłoszone w ramach Dożynek Gminnych w Morągu.
W konkursie „Skarby sołeckiej spiżarni” wzięło udział 16 sołectw, których zadaniem było przygotowanie regionalnego przetworu z polskich owoców lub warzyw, charakterystycznego dla regionu działania KGW wraz z opisem receptury. Zadaniem sołectw było przygotowanie 2 produktów: przetworów słodkich (z dodatkiem miodu/cukru lub innych substancji słodzących) oraz przetworów wytrawnych/słonych/pikantnych.
Przy ocenie przetworów Komisja Konkursowa kierowała się następującymi kryteriami:
ogólnymi cechami przetworów takimi jak smak, zapach, wygląd
(w skali od 1 do 10 punktów)
estetyką, sposobem podania przetworów przed Komisją
(w skali od 1 do 10 punktów)
oryginalnością i kreatywnością w przygotowaniu, podaniu i nazwaniu przetworów
(w skali od 1 do 10 punktów)
związkiem z regionem i tematem konkursu
(w skali od 1 do 10 punktów)
Maksymalnie można uzyskać 40 punktów.
Protokół Konkursu Kulinarnego „Skarby Sołeckiej Spiżarni”
Komisja konkursowa w składzie:
Renata Cołoś – wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Morągu
Irena Bojarska – szef kuchni w Restauracji „Central Park”
Mariusz Sobiech – szef kuchni, instruktor Warsztatu Terapii Zajęciowej w Morągu
Ewa Madeja – przedstawicielka koła gospodyń Jurecki Młyn Plebania Wólka
Po degustacji i ocenie przetworów zgłoszonych do konkursu postanowiła przyznać następujące miejsca oraz wyróżnienia:
III miejsce (200 zł): sołectwo Bożęcin (ilość zdobytych punktów 31) za przetwory: „dżem z cukinii” – słodkie co nieco; „cebulka w zalewie octowej” – jako dodatek do mięs i pasztetów oraz mocniejszych trunków;
II miejsce (300 zł): sołectwo Bramka (ilość zdobytych punktów 35) za przetwory: „śliwki z warmińskim sznytem”, „pomidory z WARMII w ziołowym rozmarynie”;
I miejsce (400 zł): sołectwo Jurki (ilość zdobytych punktów 36) za pyszności: „konfitura jagodowa z leśnej polany”, „dary ogródka zamknięte w słoju”;
Wyróżnienia:
Sołectwo Łączno
Sołectwo Kalnik
Sołectwo Słonecznik
Sołectwo Bogaczewo
Sołectwo Rolnowo
Sołectwo Żabi Róg
Sołectwo Strużyna
Sołectwo Maliniak
Sołectwo Chojnik
Sołectwo Tątławki
Sołectwo Niebrzydowo Wielkie
Sołectwo Królewo
Sołectwo Raj
Rozstrzygnięto także konkurs kulinarny Na najsmaczniejszą potrawę dożynkową „Wiejska micha”. Do konkursu przystąpiło 17 sołectw.
Komisja przy ocenie potraw brała pod uwagę następujące kryteria:
ogólne cechy potrawy takie jak smak, zapach, wygląd
(w skali od 1 do 10 punktów)
estetyka, sposób podania potrawy przed Komisją
(w skali od 1 do 10 punktów)
oryginalność i kreatywność w przygotowaniu, podaniu i nazwaniu potrawy
(w skali od 1 do 10 punktów)
związek z regionem i tematem konkursu
(w skali od 1 do 10 punktów)
Maksymalnie można uzyskać 40 punktów.
Protokół Konkursu Na Najsmaczniejszą Potrawę Dożynkową „Wiejska Micha”
Komisja konkursowa w składzie:
Renata Cołoś – wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Morągu
Irena Bojarska – szef kuchni w Restauracji „Central Park”
Mariusz Sobiech – szef kuchni, instruktor Warsztatu Terapii Zajęciowej w Morągu
Ewa Madeja – przedstawicielka koła gospodyń Jurecki Młyn Plebania Wólka
Po degustacji i ocenie potraw zgłoszonych do konkursu postanowiła przyznać następujące miejsca oraz wyróżnienia:
III miejsce (200 zł): sołectwo Kalnik (ilość zdobytych punktów 24) za potrawę: „pierogi w pięciu smakach wykonane według babcinego przepisu”
II miejsce (300 zł): sołectwo Żabi Róg (ilość zdobytych punktów 25) za potrawę: „czym chata bogata” – zestaw dań podawanych na wsi, różnorodność i tradycja w jednej misce;
I miejsce (400 zł): sołectwo Jurki (ilość zdobytych punktów 34) za potrawę: „cepeliny z okrasą boczkową”
Wyróżnienia:
Sołectwo Raj
Sołectwo Niebrzydowo Wielkie
Sołectwo Tątławki
Sołectwo Chojnik
Sołectwo Maliniak
Sołectwo Rolnowo
Sołectwo Bogaczewo
Sołectwo Słonecznik
Sołectwo Bożęcin
Sołectwo Bramka
Sołectwo Łączno
Sołectwo Jurki
Sołectwo Strużyna
Sołectwo Markowo
Tradycją stał się konkurs „Na Najsmaczniejszą nalewkę dożynkową”.
Do konkursu zgłosiło się 19 sołectw.
Komisja Konkursowa dokonała oceny nalewek według następujących kryteriów:
oryginalny smak i jego walory (w skali od 1 do 10 punktów)
konsystencja, klarowność i kolor (w skali od 1 do 10 punktów)
wrażenia ogólne (w skali od 1 do 10 punktów)
Maksymalnie można uzyskać 30 punktów.
Celem konkursu jest promowanie wielowiekowych tradycji sporządzania nalewek, czyli rdzennie polskich, wytwarzanych, na bazie owoców, ziół, korzeni, miodu napitków leczniczych.
Nalewkę polały i wygrały następujące sołectwa:
Protokół Konkursu „Na Najsmaczniejszą Nalewkę Dożynkową”
Komisja konkursowa w składzie:
Renata Cołoś – wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Morągu
Irena Bojarska – szef kuchni w Restauracji „Central Park”
Mariusz Sobiech – szef kuchni, instruktor Warsztatu Terapii Zajęciowej w Morągu
Ewa Madeja – przedstawicielka koła gospodyń Jurecki Młyn Plebania Wólka
Po degustacji i ocenie nalewek zgłoszonych do konkursu postanowiła przyznać następujące miejsca oraz wyróżnienia:
III miejsce (200 zł): sołectwo Bożęcin (ilość zdobytych punktów 31) za nalewkę: „aroniówka bożęcińska”
II miejsce (300 zł): sołectwo Wilnowo (ilość zdobytych punktów 35) za nalewkę z tarniny
I miejsce (400 zł): sołectwo Królewo (ilość zdobytych punktów 36) za nalewkę „pigwową -cytrusową”
Wyróżnienia:
Sołectwo Tątławki
Sołectwo Łączno
Sołectwo Kalnik
Sołectwo Bramka
Sołectwo Markowo
Sołectwo Słonecznik
Sołectwo Bogaczewo
Sołectwo Rolnowo
Sołectwo Żabi Róg
Sołectwo Maliniak
Sołectwo Strużyna
Sołectwo Chojnik
Sołectwo Wilnowo
Sołectwo Niebrzydowo Wielkie
Sołectwo Raj
Sołectwo Jurki
Nagrody finansowe w konkursach kulinarnych ufundował Burmistrz Morąga Tomasz Orłowski. Nagrody rzeczowe ufundowali Państwo Karolina i Przemysław Walczyk – właściciele CENTRUM OGRODNICZEGO „NASIENNIK” w Morągu.
Nagrody, dyplomy, podziękowania oraz kwiaty podczas Dożynek na scenie wręczali Burmistrz Morąga Tomasz Orłowski, przewodniczący Rady Miejskiej w Morągu Andrzej Kikoła oraz wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Morągu Renata Cołoś.
Wieczorny koncert zespołu CLASSIC, który jest od ponad 20 lat czołowym zespołem muzyki disco polo, przyciągnął tłumy mieszkańców i turystów.
Na zakończenie Dożynek odbyła się zabawa taneczna przy muzyce DJ RICHU.
Organizatorami Dożynek Gminnych w Morągu byli: Burmistrz Morąga Tomasz Orłowski, Parafia PW. Św. Józefa w Morągu oraz Morąski Dom Kultury.
Organizatorzy serdecznie dziękują sponsorom Dożynek za wsparcie i pomoc w organizacji imprezy.
Sponsorami Dożynek Gminnych w Morągu byli:
MIEJSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO ENERGETYKI CIEPLNEJ SP. Z O.O.
ZAKŁAD HANDLOWO USŁUGOWY „AGROMECH” KRZYSZTOF KOWALEWSKI
ANDAREX JEDNOŚLADY ANDRZEJ KIKOŁA
FIRMA SARNA
ZAKŁAD RYBACKI W BOGACZEWIE
SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA „CYNAMONEK”
CENTRUM OGRODNICZE „NASIENNIK” KAROLINA I PRZEMYSŁAW WALCZYK
P.H.U. ŻWIR-PIASK HENRYK CHMIELEWSKI
P. H. METALZŁOM ANIDA GRABOWSKA
P.H.U. „INTERTRANS” HENRYK BAŁABAŃSKI
POWSZECHNA SPÓŁDZIELNIA SPOŻYWCÓW „SPOŁEM” DARIUSZ NACHTYGAL
ZAKŁAD MASARSKI KAMIL KOŁTEK
P.H.U. „COCO” RAFAŁ KRÓL
SKLEP MONOPOLOWY „LEO CENTER” MICHAŁ RYDZEWSKI
WARZYWNIAK „U SARY” SARA PAWLAK
PIEKARNIA KRUSZEWNIA IRENEUSZ GAUDEN
LODZIARNIA STEFAN BARNIK
PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWO-USŁUGOWE „MARKETING” HENRYK NIEWIADOMSKI
Organizatorzy dziękują Kwiaciarni Orchidea w Morągu za wypożyczenie tui do dekoracji sceny oraz rolnikom i sołtysom za kwiaty, warzywa, owoce, które zostały wykorzystane do wystroju sceny.
Dożynki Gminne w Morągu odbyły się 31 sierpnia 2024 r. w parku miejskim.
Tekst: Beata Cetkowska
Zdjęcia: Ewa Frąckiewicz